Årets vallfrö till våra alpackor

Nu har vi beställt vallfrö till de två hagar som vi kommer så om i år. Vi har testat lite olika blandningar de senaste åren och börjat komma fram till vad som passar både vår jord och alpackorna.

Vi har som mål att ha ett flertal olika sorter. Förra året hade vi 6 olika sorter i hagarna vi sådde, men i år ska vi börja med minst 8. Ena anledningen är biodiversitet och det andra att alltid ha något som växer från vår till höst.

Basen blir rörsvingel med runt 50% då den har enorm avkastning samtidigt som energivärdet och proteinhalten passar alpackorna. Många är oroliga att alpackor inte äter rörsvingel- men vi har inte haft det problemet då de har betat ner allt i våra hagar. Vi ska även testa en rörsvingelhybrid i en av hagarna.

Då det tar ett år för rörsvingel att riktigt etablera sig så blandar vi i 10% vardera av engelskt rajgräs och rödsvingel. Båda kommer igång snabbt och täcker luckor i vallen.

Sist men inte minst är allt som inte är gräs:

  • Svartkämpar – växer bra och är mineralrik
  • Cikoria – växer bra på sommaren
  • Foderraps – energi och proteinrik som vi sår sparsamt i hörnen av hagarna
  • Luddvicker – utmärkt kvävebindare men även smakligt
  • Honungsört – mest för bin och humlor

I år har vi även bestämt oss för att testa Serradella vilket är en ettårig baljväxt som hjälper öka avkastning och har bra protein. Vi ska testa det i hagen där våra diande ston går i sommar.

Nu får vi se hur det går. Det har varit mycket testande, läsande på Internet, Olssons frökatalog och diskussion men vi tror vi är ett steg närmare vår optimala blandning.

Vi får hoppas vädret är bättre i år. Förra året fick vi nästan inget regn månaderna efter vi sått så en stor andel tog sig inte så bra.