Blommor och bin

Det här inlägget är nog inte vad en del tror med den rubriken 🙃

Vi tycker det är viktigt att värna bin och humlor genom att ha så många blommor i och runt våra hagar. Klöver är alltid uppskattat av dem, men för mycket klöver i dieten kan vara dåligt för alpackorna.

Det har vi löst genom att plantera vitklöver mellan hagarna. Det gör att insekterna får massa blommor medan alpackorna bara tar några tuggor när de går mellan hagarna någon gång i månaden.

Vi sår även in blommor när vi sår om våra hagar. Ettåriga klöversorter, honungsört, sötlupin, cikoria, luddvicker etc. Sen slår vi ner det en gång efter de har blommat och innan alpackorna betar det på sensommaren.

Det är nog inte det absolut bästa för bin och humlor, men vi har märkt att antalet bin och humlor har ökat de senaste åren.

Ett annat plus är att klöver, vicker och sötlupin sätter kväve i marken vilket gör att gräset i hagarna får gratis gödning.

I höst ska vi plantera en hage med Rödklöver, vitklöver, cikoria och svartkämpar. Det är känt som rocket fuel och används i Nya Zeeland för att öka tillväxten på ungdjur. Samtidigt har det många blommor.