Höst på alpackagården

Det var ett tag sen vi la upp ett inlägg. När skolorna börjar så byter vi snabbt om från alpacksfokus till skol och innebandyfokus. Med fyra barn så fyller man enkelt upp alla kvällar och helger med aktiviteter.

Vi har dragit ner på våra alpackapromenader då både alpackor och människor inte gillar att gå när det regnar. Vi brukar tyvärr ha en hel del sena avbokningar eller no-show vilket gör det svårt att ta in våra två feriearbetare. Vi har några promenader till i oktober och sen får vi se hur vi gör november till mars. Vi brukar stänga ner då men vi kanske anordnar några promenader.

På gården börjar det bli lagom lerigt och vi har börjat utfodra helt med hösilage. Alpackorna börjar att få mer ull så de håller sig varma nu när minusgraderna börjar närma sig.

Alpackorna har behov av D vitamin och nu när det börjar bli mindre sol börjar vi även ge det. Alpackor kommer från bergen runt ekvatorn i Sydamerika vilket gör att svensk vintersol inte är tillräckligt. Men de får runt 50-75000 IE D vitamin i månaden vilket gör att de växer som de ska.

Jägarbo Shadows Knight har gjort en insats för utbildning och kunskap om alpackor då han har fått hela sin kropp CT-skannad. Det är första gången en alpacka har skannats på det sättet och materialet kommer göras tillgängligt kommersiellt för veterinärutbildningar och skolor. Vi kommer även få en egen kopia som vi kommer använda på våra egna visningar på gården.

Vi håller även på att planera inför nästa sommar. Vi har inlett ett samarbete med Simonstorp IF och kommer ha alpackor och alpackavandringar på Skogsvallen nästa sommar. Vildsvin har förstört fotbollsplanerna så vi kommer ha alpackorna där medan vi försöker jämna ut planerna och skydda dem mot vildsvinen.