Foder och vitaminer

Utfodring

Den viktigaste delen av alpackans foder är grovfodret – hö eller hösilage. Det är viktigt att det är analyserat så man vet proteinhalt och energivärde. Utan att veta det är det svårt att veta vad man behöver komplettera med. Alpackor föredrar bladrikt hö och brukar rata en stor del av en bal med hästhö. De är skickliga sorterare och äter det de gillar och lämnar resten. Vi använder hösilage för får med 12% protein och det fungerar bra med minimalt spill.

Som komplement behöver alpackor mineraler/pellets och för att mata det är det enklast att köpa hängrännor – både metall och plast fungerar lika bra. Räkna med minst en meter hängränna per alpacka.
Alpackor behöver 10-16% protein beroende på om de är valacker eller digivande ston och allt i mellan. Det är viktigt att avelsston och växande djur får tillräckligt med protein. Därför måste man ha analys på det grovfoder man använder så man vet hur mycket pellets som måste ges för att nå rätt %. Följ rekommendation på maten du har och se om det är rätt. Då de flesta pellets har vitaminer och mineraler är det viktigt att de får rätt mängd av de också. Det är lite trixigt men viktigt.

Det finns många olika pellets på marknaden. En del är svensproducerade – Spannex Camelia, AllKamel och Lantmännen Alpacka P som exempel samt en del importerade märken. Det viktiga är att de har den mängd protein som du behöver och så lite stärkelse som möjligt.

Vi använder ett eget mineral som vi blandar med blötlagd Betfor och torr Alpacka P. Det ger oss möjlighet att justera mängden till vad alpackan behöver medan de alltid får rätt mineraldos.

Har fodret vitaminer och mineraler så kan det vara bra med ett komplement som inte har extra vitaminer/mineraler. På det sättet kan man ge komplementfodret som extramat till de som behöver lite extra så att de inte får i sig för mycket vitaminer. Många användet betfiber såsom Speedybeet medan vi använder Betfor. Den innehåller lite mer socker vilket är ett litet minus men 5-10 gram på en 1000-1500 gram diet gör ingen större skillnad. Däremot är Betfor stora fiberbitar vilket är bättre för alpackans mage än fiberpulvret som finns i Speedibeet. Vilket som är det bästa för sina alpackor får man avgöra själv. Det enda säkra är att i det vilda åt de varken betfiber eller vetekli.

Alpackor smälter maten med hjälp av enzymer och bakterier och är känsliga för snabba ändringar så det är viktigt att byta foder gradvis över flera veckor för att minska risken för komplikationer. Även för mycket stärkelse eller socker skapar stora problem och bör undvikas.

Det är även viktigt att följa upp vikten av djuren flera gånger i månaden. Enklast är en våg, men då de flesta inte har en så fungerar bodyscore bra. Det finns mycket info om det på nätet- och i princip så mäter man hur mycket hull alpackorna har på ryggen. Blir de smalare måste man öka utfodringen och lägger de på för mycket hull så minskar man andelen pellets.

Har man rätt grovfoder kan det vara möjligt att inte behöva ge pellets till valacker/hingstar. Då måste man ge vitaminer och mineraler istället. Det finns specifika produkter för alpackor och en del använder produkter för andra idisslare. Alpackor har behov av många mineraler inkl selen som de i Sydamerika får genom gräset de äter men som måste tillsättas i Sverige. Det viktiga är att du ser till att de får de vitaminer och mineraler de behöver – då är en produkt för alpackor det säkraste valet.

Alpackor behöver även ADE vitamin- framförallt D då pälsen filtrerar solen och svenskt solsken inte är lika starkt som i Anderna.

20160628_152619

Det kan ges antingen som pulver som blandas i maten eller som injektion. Rådgör med din veterinär.

För grovfodret – hö, hösilage eller ensilage – är det bäst att ha en foderhäck eller ring. Det minskar risken att de ställer sig i maten med smutsiga fötter och sen äter upp den smutsiga maten. Vi använder halva foderringar för får som vi sen fäster på en yttre kortsida på ligghallen.(se bilden ovan)

Alpackor är friska djur och är sällan sjuka – men när det händer så är det viktigt att man har tillgång till ett stall eller liknande så man värma upp dem och ha lite mer uppsikt på dem. Se till att du har en veterinär som sett dina djur och vet lite om kameldjur så de snabbt kan behandla om något oförutsett inträffar.

Det finns många bra sidor på nätet med mer information om utfodring av alpackor.

Criagenesis

PennState University