Hagar, ligghallar och stall

Hagar

Man räknar med att runt 10 alpackor kan leva på en hektar men det är beroende på hur bra betesmarken är. Då alpackor kan få mask och parasiter är det viktigt att ha flera hagar så att man kan rotera djuren. Vi har hagar på 3000 kvm som 5-7 djur delar och sen roterar vi varannan månad till nya hagar och låter de gamla ligga i träda i minst 60 dagar innan djuren kommer tillbaka.

Det är viktigt att stängsla hagarna. Alpackorna rymmer sällan men de är enkla byten för rovdjur – varg etc. Många använder 120-150 cm får eller viltstängsel med 2,5-3 meter mellan stolparna. Har man varg i området så bör man tänka på att sätta en eltråd 50 cm ovanför stängslet för att minska risken att de hoppar in. Fokusera mer på att hålla saker ute än på att hålla alpackorna inne. Tänk även på att räv, rådjur och hjort kan sprida skabb, pälsätare etc. så försök att hålla dem utanför också.

Tänk på att lägga upp hagar och fållor så att det är enkelt att flytta djuren. De är lätt att fösa framför sig och har man rätt layout så är det lätt att att förflytta dem. Placera grindar i hörnen av hagarna så det är lättare att få alpackorna att gå dit. Skapa också en del mindre fållor så du kan fånga in dem när det behövs.

Det finns många tankar på vilken sorts vallfrö man ska använda i hagarna. Vi använder en fårmix med extra kärringtand och cikoria – men det är bara vad vi tyckte var bästa blandningen. Det viktiga är att det finns både rätt mängd energi och protein.

 

Vindskydd/Ligghall

Alpackor är härdiga och kan gå utomhus i hagen hela året – men även om de kan så betyder inte det att det är det bästa. Varje hage måste ha ett vindskydd eller ligghall. Jordbruksverket har regler 3 djur skall ha minst 10 kvm  golvyta med tak och minst tre väggar.  För varje ytterligare djur som ska använda hagen krävs 1 kvm till. Så har du tio djur så är minimum 17 kvm – men i verkligheten borde du ha 25-30 så att hela flocken får plats. De är flockdjur och har rangordning i flocken – är det för litet så finns risken att de med lägst rang får sova utomhus. Vid bra väder sover alpackor ofta utomhus men vid framförallt snö eller stekande sol så är de gärna inomhus när de idisslar eller sover.