Lera och mer lera

Den här vintern har inte börjat bra. Med allt regn och slask så har en stor del av  års hagar blivit lerdammar. Hade vi haft grisar så hade de varit väldigt nöjda. Med alpackorna så går det bra för de flesta, men vi har en del som har rullat sig i gyttjan. Det kommer att gå bort med regn och sol fram till vårens klippning.

Med lite tur så fryser det på utan att det blir glansis. Vi brukar grusa våra hagar för att minska risken att någon två eller fyrbent ramlar. Gruset blandas sedan med lerjorden i vår och luckrar upp lite. Men det tar nog 3-4 år med grus innan vi kommer se skillnad.

Under de kallaste dagarna på vintern ger vi alpackorna en extra omgång med blötlagd Betfor så de får lite mer energi och vatten. Vi blötlägger med varmvatten vilket gör det ljummet när vi serverar och det brukar vara väldigt livat då samtliga vill vara först i kön för att äta.

Vi har experimenterat med ett eget mineralfoder sen i oktober som är enligt den senaste forskningen i USA och anpassat till svenskt grovfoder. Det verkar ge resultat framförallt på de som brukar tappa hår på öronen. Mer info om det i ett senare inlägg när vi testat det i 6 månader.