Naturlig gödsling

Nu börjar frökatalogerna komma och man börjar förstå hur mycket av en nörd man är 🙂 Vi har inte planerat att så om någon hage i år utan fokus är att så över klöver och luddvicker för att öka kvävemängden i våra vallar. Vi sådde om flera vallar det torra åren 2018-19 och de har aldrig riktigt tagit sig och gräset är inte så tätt som vi hoppats. 

Förra året testade vi att sprida ut ett par kg ettåriga klöversorter på en av vallarna och sedan välta. Det togs sig över förväntan och framförallt så vaknade hela hagen till liv igen. Klövern binder kväve som gräset sedan kan ta upp vilket gör att hela hagen blev mer grön av både klöver och gräs. Nu gäller det att ha lite tur så att det regnar lite före och efter vi sår så allt välten ger bra jordkontakt och att fröna har lite vatten när de börjar etablera sig. Med klövern så vill de ofta ha lite varmare jord innan de börjar gro, men då brukar ofta försommartorkan komma så det blir en avvägning.  Vi sådde en hage förra året i juni – den grodde snabbt och började ta sig men sen kom några torra veckor och en stor del av det torkade bort.

Vi tänker ta metoden vidare och tänker sprida ut en blandning av blodklöver, luddvicker och spärrklöver i samtliga våra hagar i vår. Vi kommer nog även att ha i lite honungsört för att hjälpa de pollinerande insekterna. Målet är att vi får ut 25% mer grönmassa så vi inte behöver rotera hagar lika fort och inte behöver stödmata hö under sommaren.  Planen är att vi sår in blandningen i början av maj med förhoppning att det ger en bra blandning av värme och regn.

Vi har även testat en del med svartkämpar som växer väldigt bra på sommaren och något som alpackorna älskar. Vi har nu det etablerat i 2/3 av hagarna men kommer nog sprida det i resterande hagar också.  

Mellan våra hagar har vi mycket vitklöver för att hjälpa bin och humlor. Det har gjort att det nästan växer mer där än i våra hagar. Men då vi inte är säkra på hur mycket klöver vi vill ha i hagarna så vågar vi inte så in flerårig klöver än. Men kanske nästa år så testar vi i en hage eller två.