Odla i alpackagödsel

Vi använder en stor del av alpackagödslet från våra hagar för att förbättra vår trädgård. Alpackagödsel är utmärkt då det går att använda direkt och våra grönsaker och bärbuskar älskar det.

I år har vi testat lite olika saker.

  • Täckodling – vi la ut sättpotatis direkt på marken som vi sedan täckte med 1 dm alpackagödsel och sedan 5 dm gammalt hö. Sedan vattnade vi och fyllde på med lite hö vartefter det sjönk ihop under de första veckorna.
  • Tomatodling direkt i gödsel – vi fyllde en av våra pallkragar med ren gödsel och planterade 8 tomatplantor. De är nu 2,5 meter höga och producerar enormt med tomater.
  • Tomatodling i blandat alpackagödsel och gammalt hö. Vi varvade lager av varje utan att röra om, ungefär tre lager av varje som blev ungefär 1 meter djupt. Även här har tomaterna börjat att växa otroligt väl.
Ovan – vänster ren gödsel och höger hö/gödsel, nedan höger täckodling av potatis och nedan vänster tomater i rent gödsel.

Som väntat verkar allt växa bra i alpackagödsel men vi är positivt överraskade att det går så väl att blanda in gammalt hö. Vi gör av med 20 ton hö per år så det finns alltid spill och sånt som inte passar som foder. Genom att kunna blanda ihop det så räknar vi med att fyrdubbla vår grönsaksodling till nästa år.

Gödsel och hö blandat i lager. Översta lagret blev alpackagödsel från förra året som nästan var som jord.

Är någon intresserad av alpackagödsel är det bara att höra av sig. I år har vi några småhögar kvar som man kan hämta gratis ifrån. Nästa vår kommer vi börja att ha gödsel i 30 liters säckar som man kan köpa mars-maj.