Stängsel

Vi får ofta frågor om vilket stängsel vi använder och varför. Det är en fråga som alpackaägare har lite olika uppfattningar men är oftast överens om de viktigaste punkterna:

  • Minst 120 cm
  • Grind utan några hål runtomkring
  • Målet är att hålla rovdjur utanför hagen

Det som brukat vara lite olika smak och diskussion om är om det ska vara fårnät eller inte. Får eller viltstängsel är utmärkta att hålla ute rovdjur men har nackdelen att om de sticker ut nacken genom ett hål så kan de fastna. Och alpackorna kommer ha huvudet och halsen genom hålen i sina försök att hitta det perfekta grässtråt. Det finns exempel att alpackor har fastnat och skadat sig eller i värsta fall dött.

Det andra alternativet är elstängsel som också håller rovdjur ute och är snabbare att installera och fungerar med hästar. Men där är det viktigt att man väljer rätt material och spänner tråden hårt. Det finns exempel på alpackor som virat eltråden runt halsen och kvävts.

Vad använder vi då? Vi har kommit fram till att fårstängsel passar oss bäst. Vi använder stängsel mwd vridknut vilket inte håller lika länge men som alpackorna kan riva upp en maska om de skulle fastna. Däremot håller staketen bara runt 4 år. Vi har 120 eller 140 cm högt på utsidan av hagarna och 90 cm med en tråd på 110 cm på staket som är mellan hagar. Undantaget är hingsthagen som har 120 cm runt om då vi misstänker att 90+tråd skulle kunna ge dem idéer.

Bor man i områden med varg bör man även ha två eltrådar på utsidan- en nära marken och en ovanför toppen av fårnätet. Mer info finns på Länstyrelsens hemsida och de hjälper gärna till med råd och det finns bidrag man kan få.

Vi föredrar 70 mm runda stolpar. Vi har testat 60 mm och vi har testat åttakantiga stolpar men de håller inte. De åttakantiga började spricka samma säsong som vi installerade dem. 80 mm är bra också men vi är inte säkra det är värt extrakostnaden. Vi använder stolpar som är minst 170 cm så att vi kan få ner dem 50 cm. Alpackor är inte rymningsbenägna men de lutar sig ofta mot för att klia sig eller nå det där speciella grässtråt.

Vi har ett jordborr från Jula som underlättar när vi sätter stolp i åkermark och är värd varenda krona. Vår har borrat över 1000 hål och går som en klocka. För skogshagar så får man köra lite mer traditionellt med spett och stolpslagare.

De närmaste veckorna ska vi sätta stängsel runt vår nya 1 ha skogshage och det kommer bli tillräckligt med kroppsarbete så man slipper få till gymmet på ett tag.