Studiebesök på amerikanska alpackagårdar

Den här veckan har vi besökt ett handfull alpackagårdar i nordvästra USA. Den största hade drygt 2000 alpackor och den minsta 200. Helt otroliga djur med densitet och crimp som vunnit många utställningar. Tex kände vi på en svart hingst idag som klippte 4.5 kg sadelull förra året. Han var så tjock i pälsen att man hade svårt att komma ner till huden. Nu hade han 26 microner vilket hjälpte till att få upp vikten men gav lite perspektiv på hur bra en svart alpacka kan vara.

Kände även på ett flertal Snowmass hingstar som trots att de var nästan 10 år gamla hade 20 eller lägre i microner. Synd att man inte kunde få med en sån i handbagaget.

Som vi förklarade för en gård- deras alpackor är NHL stjärnor medan våra spelar i division 2 östra 😀 Det gäller både kvalitet och pris då de precis sålt några för 400 000 kr styck och en för ”betydligt mer ”.

Men det är alltid roligt att se bra alpackor och få en chans att drömma lite. Genetik är ett lotteri och kanske man har tur någon gång…

Vi fick också en chans att jämföra utfodring och medicinering av alpackor. Det intressanta var att flera av gårdarna gav B-vitaminer samt man gav pellets med 20% fett till diande ston. Inte enligt de böcker vi läst men svårt att argumentera med någon som hållt på med alpackor i 20 år och vunnit amerikanska mästerskap nästan varje år. Så blir att ta hem och läsa på lite mer.

Det roligaste var en gård som visade Lotta på den minuter hur man drar blod på en alpacka och sen hjälpte dem och lyckades på ett par sekunder på första försöket på flera alpackor. Det var så att tom veterinären blev imponerad.

Vi kan starkt rekommendera att besöka gårdar om man är i USA. Man är alltid välkommen och man får både råd och inspiration som man inte får i Sverige.