TB Programmet

Vi har varit med i Gård och Djurhälsans TB program sen 2015. Vi tycker att det är viktigt att vara med i programmet för att säkerhetsställa att TB inte får fotfäste bland svenska alpackor. Risken att en alpacka ska få TB är låg och största risken är från importer eller om en TB smittad person skulle ha närkontakt med en alpacka.

Största praktiska skillnaden att vara med i programmet förutom testning av djuren med visst intervall (1-3 år) är att man inte kan ha kontakt med alpackor som inte är med i programmet. Det är framförallt när man köper eller betäcker sina alpackor.

Det är idag oklart om programmet och om omtestning av djuren kommer att vara subventionerat som det är idag – för senaste status kontakta Gård och Djurhälsan

De senaste veckorna har det dock uppdagats ett större utbrott av TB i Storbritannien. Det är oklart hur många som har drabbats men det är en av de större flockarna som har fått in ett eller flera djur som är smittat. Omfattande provtagning sker just nu för att kunna isolera de djur som är sjuka så att så många som möjligt kan räddas. De som är smittade avlivas då det inte finns något läkemedel godkänt för alpackor idag.

Mer information om bTB kan man hitta på nätet – exempel är:

SVA – information på svenska

http://bovinetb.blogspot.se/2017/03/alpaca-tb-warning-notice.html

http://www.alpacatb.com/index.html