Våra ston

Vi har 14 svarta, två bruna och ett grå avelssto. Vi har satsat på ston av högsta kvalitet för att kunna matcha kvalitén på de hingstar vi planerar att använda. Våra svarta kommer framförallt från flera av de främsta svarta uppfödarna i Europa inkluderat Inca Alpacas och Tienda Molino. Vi har genetik från de bästa hingstarnas vars avkommor har vunnit utställningar i England de senaste tio åren samt genetik från Snowmass i USA som generellt är erkända för att ha världens bästa genetik. Målet är att minst en av föräldrarna till våra ston har vunnit stora utställningar runt om i världen och helst även haft avkommor som vunnit utställningar. Målet är även att alla våra ston har minst 2 hingstar av världsklass i sina stamtavlor för att garantera en hög klass på våra alpackor.

Varje år säljer vi 4-5 av våra ston antingen dräktiga eller dräktiga med föl. Kontakta oss om du är intresserad.

Vi har satsat på två olika avelslinjer för att kunna avla svarta alpackor i världsklass:

 • Australien

  Den australiensiska avelslinjen har flera kända svarta alpackor som har vunnit utställningar i både Australien och Europa (framförallt i England). De mest kända hingstarna som vi har i våra stamtavlor är:

Lilyfield Jack of SpadesJack är den australiensiska svarta hingst som satt Inca Alpaca i England på kartan. Han har visserligen ljusa föräldrar men hans avkommor har varit svarta och de flesta av de svarta alpackorna som vann utställningar i England för 7-8 år sedan hade honom som far. Jack vann utställningar i Australien innan han exporterades till England och sen vann han själv flera stora utställningar i England.
Popham ThunderThunder är en annan av Inca Alpacas svarta hingstar som både vunnit många utställningar med två championat på BAS nationella utställning 2010 och 2011 men framförallt har många avkommor som vunnit stora utställningar.
Surtierra ShadowShadow är en australiensisk hingst som vunnit flera stora utställningar i Australien. Han är otroligt svart och har en väldigt fin och mjuk ull. Hans genetik är väldigt speciell då han har flera av de mest eftersökta svarta blodslinjerna i sin stamtavla och han har avkommor som vunnit utställningar i både Australien och Europa.
Toft TimogenTimogen är visserligen brun men har en enormt hög densitet som går vidare i hans avkommor. Hans första års ull hade 14 microner med en SD på endast 2,3 (de flesta firar om man kan komma runt 3,5). Timogen vann de stora utställningarna i England under 2014-15 och har avkommor som vunnit över hela Europa inkl i Sverige (Jägarbo Olivia).
 • USA

  Vi har även valt att satsa på amerikans genetik, både genom en egen import av en av de bästa svarta alpackorna i USA (Estates Satin Cloud) men även ston med genetik från Snowmass alpacka. Snowmass har varit världsledande i alpackor i nästan 30 år och deras avel har varit i framkant.

  Estates Satin CloudSatin Cloud har vunnit 8 utställningar i USA och kommit två på de nationella mästerskapen (slagen av sin halvbror). Han har den bästa genetiken från Snowmass med Snowmass Satin Reserve XX som far och Premiers Adriana som mor.
  Snowmass Harley DavidsonDe här alpackorna är bland de första Snowmassalpackorna som exporterades från USA till England som hjälpte genetiken i Europa att ta många steg framåt för 10-15 år sedan.Bilder kommer snart
  Snowmass Novas Knight
  Snowmass Casanova’s Avalon
  Snowmass Drambuie’s Braveheart
NamnBild Information
Jägarbo OliviaFödd: 2018
Far:
Toft Timogen
Mor:
Snowy Peak Harmonia

Olivia är ett av våra bruna ston som har väldigt bra ull och bra densitet. Hon blev champion brunt sto på två utställningar 2019 och fick väldigt bra kommentarer från domarna. Hon är även väldigt kelig och tycker om att hanteras – hon har varit med och spelat in både reklamfilm och varit med i en långfilm.

Olivia blev champion brunt sto på båda utställningarna 2019

Inca IsadoraFödd: 2014
Far: Lillyfield Jack of Spades of Inca – SBLK
Mor: EP Cambridge Gwyneth – SBLK

Isadora har det rätta huvudet med den korta nosen, men framförallt har hon ull. 2016 hade hon nästan 4 kg ull med 2,5 kg klass 1. Hon är true black och har en bra genetiskt bakgrund med både Jack of Spades och en stark EP Cambridgebakgrund på sin mammas sida. Samtliga hennes föl har varit true black och vi har stora förhoppningar att hon kommer att producera många av våra framtida avelsdjur.

Isadora har fått fem stoföl som samtliga tillhör toppen bland våra avelsston. Hon har blivit stommen i vårt avelsprogram.

Inca FreyaFödd: 2011
Far: Lillyfield Jack of Spades of Inca – SBLK
Mor: Cambridge Wyonna – SBLK

Freya är vårt största alpacka och hon är true black med en väldigt bastant huvud. Hon har producerat flera crior med väldigt hög kvalitet som används av Tienda Molino och Inca i deras nuvarande avel. Hon har väldigt bra genetik med Jack of Spades som sin far och en stark Cambridgebakgrund på sin mammas sida.2017 fick hon ett mörkgrått föl med vår hingst Hornblower och 2019 fick hon Jägarbo Peter Pan som är en true black hingst.

Star Vale CocoFödd: 2011
Far:
Snowmass Harley Davidson
Mor:
Lightfoot MaddieCoco har väldigt bra genetik med Snowmass Harley Davison som far och Snowmass Nova som farfar. Det ger henne en gentik som inte har funnts Sverige innan och hon producerar ull med mycket krimp och bra karaktär.
Amberley Something BorrowedBild kommer snartFödd: 2016
Far:
Atkins Kingsley
Farfar: Snowmass Casanova’s Avalon
Morfar:
Snowmass Drambuie’s Braveheart
Mor:
Star Vale Coco

Something Borrowed är Cocos föl och hon har ytterligare två Snowmass hingstar i sin bakgrund. Med tre olika Snowmasslinjer så har hon en genetik som bådar gott för vår framtida avel. Hon har en ull som vi inte sett i svarta alpackor tidigare med både densitet och krimp. Hennes första föl med Estates Satin Cloud har helt otrolig ull så vi ser fram emot fler föl.

Jägarbo OlympiaFödd: 2018
Far:
Canchones Witness of Inka 64
Mor:
Inca Isadora

Olympia har vårt toppsto Isadora som mor och hennes far är en australiensisk hingst vars avkommor vunnit många utställningar i både England och Sverige. Hon har lite rolig personlighet och är ofta den som kommer och hälsar först i hagen och gillar att äta ur handen.

Jägarbo Princess PollyFödd: 2019
Far:
Van Diemen Inca Grey Hornblower
Mor:
Inca Halo

Princess Polly är ett grå sto och är syster till våra topphingstar Jeronimo och Shadows Knight. Hon hann inte åka på någon utställning under pandemin men hon har både densitet och finhet i sin ull som kommer hjälpa oss vinna utställningar i framtiden med sina avkommor.

Jägarbo Strawberry PieFödd: 2019
Far: Inca Jeronimo

Mor:
Tienda Molino BiondaHennes mamma vann priset som bästa avelssto 2017 och även hennes pappa har blivit reservchampion. Det gör hon till en av våra mest dekorerade alpackor och vi ser fram emot hennes första föl 2022.

Strawberry Pie blev champion svart sto på utställningen i Vetlanda 2021.

Jägarbo PaulineFödd: 2019
Far:
AoS Vulcanus / Precious Bolero
Mor:
Inca Isadora

Pauline har vårt bästa avelssto Isadora som mor och hennes far var vår tidigare topphingst Bolero som hade 5 kg ull på flera klippningar. Vi ser fram emot hennes framtida föl som borde bli väldigt svarta och ha bra och mycket ull. Pauline och Penny är bästa vänner och lämnar sällan varandra i hagen.

Jägarbo PennyBild kommer snartFödd: 2019
Far:
Van Diemen Inca Grey Hornblower
Mor:
Tienda Molino Fryzle

Penny har en grå far men är true black. Hon har bra densitet vilket bådar gott inför framtida föl. Pauline och Penny är bästa vänner och lämnar sällan varandra i hagen.

Jägarbo RoxanneBild kommer snartFödd: 2020
Far:
Jägarbo Shadows Knight
Mor:
Nybo Vanessa

Roxanne är väldigt lik sin far Shadows Knight och har en bra blanding av genetik som vi hoppas kommer fungera väl tillsammans med Estates Satin Cloud.

Jägarbo Shadows RoseBild kommer snartFödd: 2020
Far:
Jägarbo Shadows Knight
Mor:
Jägarbo Ninjago

Rose ser ut som en kopia Shadows Knight med väldigt svart ull med bra crimp.

Rose  vann sin klass och blev reservchampion svart sto på utställningen i Vetlanda 2021.

Jägarbo KebnekaiseFödd: 2016
Mor: Inca Isadora
Far: Popham ThunderKebnekaise är ett av våra framtidshopp. Hon har bra genetik från Inca Alpaca och har både perfekt kroppsform och väldigt bra ull. Hennes kombination av morfar Jack of Spades och pappa Popham Thunder har skapat många elitavelsston inkl vår egen Inca Halo så vi har stora förhoppningar.

Kebnekaise vann svarta juniorstoklassen på svenska alpackautställningen 2017 och blev reservchampion svarta ston.

Nybo NadjaFödd: 2019
Far:
Canchones Witness of Inka
Mor:
Nybo Arizona

Nadja fick ett grått hingstföl 2021 som vi har stora förhoppningar på. Nadja har en bra blandning av australiensisk genetik som vi hoppas kommer gå bra när vi blandar med amerikansk genetik i framtida avel.

Nybo BionceBild kommer snartFödd: 2019
Far:
Nybo Blackstar (Popham Thunder farfar)
Mor:
Nybo Blackie

Bionce har Popham Thunder i sin genetik vilket bådar väldigt gott. Hon är väldigt lättfödd vilket gör att hon är den fetaste alpackan vi har. Det är något vi vill avla på då det är enklare att ta hand om alpackor som lätt lägger på sig vikt. Vi hoppas på att hon får ett föl under 2022 som hjälper henne att tappa lite vikt.

Nybo VanessaFödd: 2016
Mor: Nybo Wilma
Far:
Nybo Rocky
Vanessa har både mycket ull med bra krimp samtidigt som hon har en utmärkt kroppsbyggnad och huvud enligt dagens avelsstandard.
Nybo VenaFödd: 2014
Far:
Ambersun Nullabor
Mor:
Nybo Venga (Morfar: Ambersun Shear Fortitude)

Vena är en genetisk blandning av två australiensiska topphingstar som är en del av Nybo alpackas väldigt framgångsrika program. Hon har väldigt fin ull trots att hon är 8 år gammal.

Reddinvale Winter JasmineJasmine är importerad frånEngland och har en väldigt intresssant genetik. Hon har fått två föl som har väldigt bra crimp och har stor potential. Jasmine är inte grimtränad men följer gärna med någon annan som går i grimma.


Patou NutmegNutmeg är importerad från England och har en intressant genetik som inte finns i Sverige. Hon är lite åt det bruna hållet men har fått två svarta föl av väldigt hög kvalitet så vi räknar med flera bra föl med Estates Satin Cloud.