Våra ston

Vi har 20 svarta, två bruna och ett grå avelssto. Vi har satsat på ston av högsta kvalitet för att kunna matcha kvalitén på de hingstar vi planerar att använda. Våra svarta kommer framförallt från flera av de främsta svarta uppfödarna i Europa inkluderat Inca Alpacas och Tienda Molino. Vi har genetik från de bästa hingstarnas vars avkommor har vunnit utställningar i England de senaste tio åren samt genetik från Snowmass i USA som generellt är erkända för att ha världens bästa genetik. Målet är att minst en av föräldrarna till våra ston har vunnit stora utställningar runt om i världen och helst även haft avkommor som vunnit utställningar.

Nedan har vi sammanfatta deras bakgrund och varför vi valde dem när vi sökte ston i England, Nederländerna, Sverige och Tyskland.

NamnBild Information
Inca HaloInca HaloFödd: 2013
Far: Popham Thunder
Mor: Inca Fantasy (Morfar Lillyfield Jack of Spades of Inca – SBLK)

Halo är det sto som har bäst genetik i vår flock. Hon har både Popham Thunder och Jack of Spades i sin bakgrund vilka båda har själva vunnit samt haft många avkommor som vunnit utställningar i England och övriga Europa. Hon har en kombination av mycket ull av bra kvalitet samt rätt huvud och kropp enligt nuvarande avelsstandard. Med den bakgrunden och utseendet så har vi stora förhoppningar på henne och hennes framtida föl.

Inca IsadoraFödd: 2014
Far: Lillyfield Jack of Spades of Inca – SBLK
Mor: EP Cambridge Gwyneth – SBLK
Isadora har det rätta huvudet med den korta nosen, men framförallt har hon ull. 2016 hade hon nästan 4 kg ull med 2,5 kg klass 1. Hon är true black och har en bra genetiskt bakgrund med både Jack of Spades och en stark EP Cambridgebakgrund på sin mammas sida. Samtliga hennes föl har varit true black och vi har stora förhoppningar att hon kommer att producera många av våra framtida avelsdjur.

Inca FreyaFödd: 2011
Far: Lillyfield Jack of Spades of Inca – SBLK
Mor: Cambridge Wyonna – SBLK

Freya är vårt största alpacka och hon är true black med en väldigt bastant huvud. Hon har producerat flera crior med väldigt hög kvalitet som används av Tienda Molino och Inca i deras nuvarande avel. Hon har väldigt bra genetik med Jack of Spades som sin far och en stark Cambridgebakgrund på sin mammas sida.2017 fick hon ett mörkgrått föl med vår hingst Hornblower.

Star Vale Coco

Coco till höger och Something Borrowed till vänster

Född: 2011
Far:
Snowmass Harley Davidson
Mor:
Lightfoot Maddie

Coco har väldigt bra genetik med Snowmass Harley Davison som far och Snowmass Nova som farfar. Det ger henne en gentik som inte har funnts Sverige innan och hon producerar ull med mycket krimp och bra karaktär.

Amberley Something BorrowedFödd: 2016
Far:
Atkins Kingsley
Farfar: Snowmass Casanova’s Avalon
Morfar:
Snowmass Drambuie’s Braveheart
Mor:
Star Vale Coco
Something Borrowed är Cocos föl och hon har ytterligare två Snowmass hingstar i sin bakgrund. Med tre olika Snowmasslinjer så har hon en genetik som bådar gott för vår framtida avel. Hon har en ull som vi inte sett i svarta alpackor tidigare med både densitet och krimp.
Tienda Molino FryzleFödd: 2012
Far: EP Cambridge Reactive ET – SBLK
Mor: Inca Daylight – SBLK
Fryzle är ett relativt stort true black sto som är en blandning av Inca och EP Cambridge genetik. Far är Reactive som har många avkommor som vunnit och placerat sig högt på utställningar i England och Europa. Fryzle är väldigt lugn och nyfiken när hon går omkring i hagen. Hon har redan haft ett föl som vann en utställning i Nederländerna och hon har både den färg och storlek som vi vill ha i våran framtida flock.

Tienda Molino BiondaFödd: 2008

Bionda är ett relativt stort true black sto som är väldigt likt Fryzle. Hennes föl från 2015 är Indigo som producerade väldigt mycket ull i årets klippning. Liksom Fryzle har hon både den färg och storlek som vi vill ha i våran framtida flock.

Bionda vann bästa avelssto på svenska alpackaföreningens utställningen 2017

Snowy Peak HarmoniaFödd: 2013
Mor: Katchoo Aphrodite
Far: Katchoo Inca Darwin

Harmonia är ett brunt sto (ja vi har faktiskt ett som inte är svart). Hon har haft två svarta föl av väldigt hög kvalitet och har varit inackorderat hos Inca Alpacas sen hon föddes. Hon har bra ull med väldigt mycket krimp som hon verkar ge vidare till sina föl. Det gjorde att vi var beredda att bredda färgskalan på våra ston.

Nybo WilmaFödd: 2013
Mor: Franceska
Far: Canchones Witness of IncaWilma är vårt senaste inköp och hon har intressant genetik med en väldigt svart stamtavla och Witness som far. Witness var en av de första avelshingstarna som Inca Alpaca började med och flera av deras bästa har honom i sin stamtavla. Wilmas mor är helt obesläkt med någon av våra andra alpackor vilket ger oss en möjlighet att få in lite ny genetik. Wilma är också relativt stor vilket bådar gott om vi kan få hennes storlek med ulldensiteten från en del av våra avelshingstar.

Jägarbo KebnekaiseFödd: 2016
Mor: Inca Isadora
Far: Popham ThunderKebnekaise är ett av våra framtidshopp. Hon har bra genetik från Inca Alpaca och har både perfekt kroppsform och väldigt bra ull. Hennes kombination av morfar Jack of Spades och pappa Popham Thunder har skapat många elitavelsston inkl vår egen Inca Halo så vi har stora förhoppningar.

Kebnekaise vann svarta juniorstoklassen på svenska alpackautställningen 2017 och blev reservchampion svarta ston.

Jägarbo KilimanjaroFödd: 2016
Mor: Tienda Molino Fryzle
Far: Inca ExcaliburKiliminjaro är vår riktiga ”tokfia” – hon hoppar och studsar omkring i hagen som om hon var ett lite föl och älskar att komma fram för en kram. Hon hade väldigt lång ull som föl med bra krimp.

Nybo VanessaFödd: 2016
Mor: Nybo Wilma
Far:
Nybo RockyVanessa har både mycket ull med bra krimp samtidigt som hon har en utmärkt kroppsbyggnad och huvud enligt dagens avelsstandard.