Våra ston

Vi har ett 20-tal svarta avelsston, ett grått och två bruna ston. Vi har satsat på ston av högsta kvalitet för att kunna matcha kvalitén på de hingstar vi planerar att använda. Våra svarta kommer framförallt från flera av de främsta svarta uppfödarna i Europa inkluderat Inca Alpacas och Tienda Molino. Vi har genetik från de bästa hingstarnas vars avkommor har vunnit utställningar i England de senaste tio åren samt genetik från Snowmass i USA som generellt är erkända för att ha världens bästa genetik. Målet är att minst en av föräldrarna till våra ston har vunnit stora utställningar runt om i världen och helst även haft avkommor som vunnit utställningar.

Nedan har vi sammanfatta deras bakgrund och varför vi valde dem när vi sökte ston i England, Nederländerna, Sverige och Tyskland.

NamnBild Information
Inca HaloInca HaloFödd: 2013
Far: Popham Thunder
Mor: Inca Fantasy (Morfar Lillyfield Jack of Spades of Inca – SBLK)

Halo är det sto som har bäst genetik i vår flock. Hon har både Popham Thunder och Jack of Spades i sin bakgrund vilka båda har själva vunnit samt haft många avkommor som vunnit utställningar i England och övriga Europa. Hon har en kombination av mycket ull av bra kvalitet samt rätt huvud och kropp enligt nuvarande avelsstandard. Med den bakgrunden och utseendet så har vi stora förhoppningar på henne och hennes framtida föl.

Hennes personlighet är mer avvaktande och hon är den av våra alpackor som är mest sur. Men med den gentiken så har vi överseende och inga av hennes avkommor är sura så personligheten är inte genetisk.

Inca IsadoraFödd: 2014
Far: Lillyfield Jack of Spades of Inca – SBLK
Mor: EP Cambridge Gwyneth – SBLK
Isadora har det rätta huvudet med den korta nosen, men framförallt har hon ull. 2016 hade hon nästan 4 kg ull med 2,5 kg klass 1. Hon är true black och har en bra genetiskt bakgrund med både Jack of Spades och en stark EP Cambridgebakgrund på sin mammas sida. Hennes föl har varit true black och vi har stora förhoppningar att hon kommer att producera många av våra framtida avelsdjur.

Isadora har en trevlig personlighet och kommer ofta fram och hälsar när man kommer ut i hagen. Hon går i hagen med tre av sina avkommor och de håller ofta ihop.

Inca FreyaFödd: 2011
Far: Lillyfield Jack of Spades of Inca – SBLK
Mor: Cambridge Wyonna – SBLK

Freya är vårt största alpacka och hon är true black med en väldigt bastant huvud. Hon har producerat flera crior med väldigt hög kvalitet som används av Tienda Molino och Inca i deras nuvarande avel. Hon har väldigt bra genetik med Jack of Spades som sin far och en stark Cambridgebakgrund på sin mammas sida. 2017 fick hon ett mörkgrått föl med vår hingst Hornblower. 2019 fick hon en svart hingst med stor potential.

Freya är väldigt avslappnad. Hon tycker om människor men är inte den som kommer fram utan hon kollar gärna på med litet avstånd. Men hon är helt ok att bli klappad och hon älskar morötter som snack.

Star Vale Coco

Född: 2011
Far:
Snowmass Harley Davidson
Mor:
Lightfoot MaddieCoco har väldigt bra genetik med Snowmass Harley Davison som far och Snowmass Nova som farfar. Det ger henne en gentik som inte har funnts Sverige innan och hon producerar ull med mycket krimp och bra karaktär.

Coco kommer från en stor gård i Storbrittanien och var inte grimmtränad när hon kom till oss. Hon är nu hyfsat grimmtränad (svårt att lära en gammal hund…). Coco är väldigt nyfiken och kommer fram direkt man kommer in i hagen men hon föredrar att inte bli klappad.

Amberley Something BorrowedFödd: 2016
Far:
Atkins Kingsley
Farfar: Snowmass Casanova’s Avalon
Morfar:
Snowmass Drambuie’s Braveheart
Mor:
Star Vale Coco

Something Borrowed är Cocos föl och hon har ytterligare två Snowmass hingstar i sin bakgrund. Med tre olika Snowmasslinjer så har hon en genetik som bådar gott för vår framtida avel. Hon har en ull som vi inte sett i svarta alpackor tidigare med både densitet och krimp.

Something Borrowed är väldigt lugn och har inga problem att bli hanterad och klappad. Hon håller sig oftast med sin mamma i hagen.

Nybo VenaFödd: 2014
Far: Ambersun Nullabor
Mor: Nybo Venga

Vena har Nullabor som far med väldigt bra australiensisk genetik med både bra densitet och bra finhet. Hon är visserligen brun men vi tror hon kan få svarta föl och med den genetiken så borde vi kunna få upp nivån på ullen.

Vena är väldigt nyfiken och lite ”bossig” i hagen. Hon kommer ofta fram och är helt ok att bli klappad om det finns någon pellet eller godsak som man får samtidigt.

Jägarbo OliviaFödd: 2018
Far: Toft Timotgen
Mor: Snowy Peak Harmonia

Olivia är ett brun sto med väldigt bra genetik. Hennes far har vunnit BAS National för bruna alpackor två gånger och har som 7 åring under 19 microner. Hon har själv blivit brun champion två gånger på svenska utställningar. Vi har väldigt stora förhoppningar på hennes föl.

Olivia har även varit med och spelat in både reklam- och långfilm.

Olivia har en enorm personlighet och kommer alltid fram och tycker om att få kramar. Hon är solstrålen i våra hagar.

Jägarbo OlympiaFödd: 2018
Far: Canchones Witness
Mor: Inca Isadora

Olympia är Isadoras andra stoföl och far är Canchones Witness som har avkommor som vunnit utställningar i Storbrittanien och övriga Europa.

Olympia har väldigt fina ögen och kommer ofta fram med huvuded i ansiktet på oss när vi är i hagarna – nästan som om hon vore närsynt. Hon är väldigt social och går oftast bredvid Olympia i hagen (de föddes i samma hage med bara någon vecka mellan).

Jägarbo Princess PollyFödd: 2019
Far: Van Diemen Inca Grey Hornblower
Mor: Inca Halo

Princess Polly blandar den bästa genetiken vi hade 2018. Hornblower är en grå austrialensisk hingst och Halo är vårt bästa sto. Vi har stora förhoppningar på Pollys framtida föl.

Polly är lite som en prinsessa i hagen – hon står högst upp på stenhögen och hon har inga problem att putta bort andra när vi matar. Men hon kommer fram och är väldigt social med människor. Hon är dock känd för att lägga sig ner när hon tycker det passar under våra alpackapromenader.

Jägarbo Strawberry PieFödd: 2019
Far: Inca Jeronimo
Mor: Tienda Molino Bionda

Strawberry Pie är Jeronimos första föl. Han har vunnit sin klass och blivit reservchampion på svenska utställningar och har bra engelsk och australiensisk genetik från Inca Alpaca. Hennes mor har vunnit priset Årets Avelssto på Svenska Alpackaföreningens utställning.

Hon är väldigt försiktig när hon går i hagen och tycker om att gå alpackapromenader. Hon tycker om att bli klappad och en kram är aldrig fel.

Jägarbo KebnekaiseFödd: 2016
Mor: Inca Isadora
Far: Popham ThunderKebnekaise är ett av våra framtidshopp. Hon har bra genetik från Inca Alpaca och har både perfekt kroppsform och väldigt bra ull. Hennes kombination av morfar Jack of Spades och pappa Popham Thunder har skapat många elitavelsston inkl vår egen Inca Halo så vi har stora förhoppningar. Hon är 90% genetikst lika våra Halo så hon är bland våra absolut bästa ston.Kebnekaise vann svarta juniorstoklassen på svenska alpackautställningen 2017 och blev reservchampion svarta ston.

Hon har en väldigt lugn personlighet och det är få saker som stressar henne. Hon går ofta nära sin mor och de kommer fram när man går in i hagen.

Jägarbo PaulineFödd: 2019
Far: AOS Vulcanus/Previous Bolero
Mor: Inca IsadoraPauline är Isadoras tredje stoföl och blandar Inca Alpacas genetik från Storbrittanien och Australien med Boleros genetik från Sydamerika. Det blir intressant och se hur hon växer upp och om hennes föl behåller finheten i ullen lika bra som Bolero.

Pauline är lite mer försiktig i hagen. Hon kommer gärna fram men håller någon meters avstånd. Däremot tycker hon om alpackapromenader – framförallt att man kan äta lite blad under promenaden bland alla buskar och träd.

Jägarbo PennyFödd: 2019
Far: Van Diemen Inca Grey Hornblower
Mor: Tienda Molino Fryzle

Penny är Hornblowers svarta stoföl och hon har bra ull med bra densitet. Hon är riktigt svart som nästan har lite blå ton. Hon är inte släkt med några av våra hingstar vilket kommer ge oss bra möjligheter. Troligtvis kommer en del av hennes framtida föl var svarta och en del gråa.

Penny är en bestämd alpacka och visar om hon inte tycker om något. Hon är social och kommer fram och får gärna en kram då och då – men är det något hon inte gillar så går hon snabbt därifrån.