Varför vi har så lite öppet 2022

Vi har fått många frågor varför vi har så lite öppet i sommar och ska försöka förklara omständigheterna:

  • Vi blev kontaktade av Länsstyrelsen att vi behövde djurparkstillstånd om vi vill ha öppet mer än några dagar per år. Det finns ett förenklat tillstånd då vi endast har ett djurslag men kostnaden skulle ändå vara mellan 5-10 000 kr
  • Vi har alltid velat ha det gratis så alla har en möjlighet att gå mellan hagarna för att få lära känna alpackor och lära sig lite mer om djurhållning och få en känsla av landet. Är det gratis så är det ok att det ibland varit lite oklippt och ojämt mellan hagarna.
  • Vi måste ha någon i tjänst hela tiden vi har öppet både för att bemanna Alpackaboden men framförallt för att svara på frågor och se till att ingen går in i hagarna eller matar alpackorna med något olämpligt. Bemanningen har kostat mer än vad Alpackaboden drar in men det har det varit värt och alpackapromenaderna har vägt upp kostnaden. Men med en extra kostnad för de tillstånd vi behöver så blev det tyvärr för dyrt.
  • Med ökade kostnader för foder, hö, halm och diesel så behöver vi dra ner på kostnaden och då blev det tragiska beslutet att vi inte håller öppet som vi gjort innan.
  • Skulle vi ta inträde så skulle det bli 50 kr per person för att täcka och det tycker vi är högst orimligt för att gå mellan hagarna och se på alpackor och därför inte ett alternativ.

Nu hoppas vi det inte låter gnälligt utan visar hur vi tänkte. Det finns fortfarande möjlighet att gå på cykelbanan mellan Q-Star macken och Simonstorp och se alpackorna inom någon meter. Vi kommer även ha öppet på Östgötadagarna 3-4 september med alla aktiviteter.

Vi växer som gård och kommer ha närmare 50 alpackor när sommaren är slut och det skulle vara roligt och energigivande att få dela med de flera tusen besökare vi har per år.

Vi hoppas vi kan komma till ett bättre beslut inför 2023 men det beror på hur förutsättningarna är då.