Varma alpackor

Trots att alpackor kommer från Sydamerika så gillar de inte värmen. De lever på hög höjd där det sällan blir över 23-24 grader och blir riktigt kallt på vintern.Det gör att senaste veckans värme har fått en del av alpackorna att tycka att det är lite väl varmt. Samtidigt som en del andra ligger i solen och solar sig när det är som varmast.

Vi kyler våra alpackor genom att sätta på vattenspridare och spola dem med slangen. Bäst kylning är när man spolar dem i ljumskar och under magen men de flesta gillar att få hela ryggen nerspolad.

Det är väldigt viktigt att alpackorna klipps i maj innan värmen kommer men har man inte hunnit så måste de kylas ner flera gånger om dagen för att minska risken för värmeslag.Det är också viktigt att de har fri tillgång till rent vatten så att de kan dricka.

Men är vattenkaret för stort så använder de det som badbalja.Om man vill så kan fylla en barnpool som de kan bada i. Eller det enklaste är att ta fyra stolpar och en presenning. Lägg stolparna som en fyrkant och lägg över presenningen och vik över stolparna. Där har man en enkel och tålig alpackapool.