Vinter i hagarna

Nu har vintern kommit och vi har antingen vitt och fint eller lerigt i hagarna. Det gör att vi inte har öppet för besök men vi erbjuder fortfarande alpackapromenader på vissa helger och på skollov. 

Alpackorna har inga problem med snö och rullar ofta i det. De har slutat att leta efter enstaka grässtrån i hagarna utan äter nu hösilage. Alpackorna behöver ganska mycket protein i sin mat och hösilaget är 95% av deras dagliga intag. Därför ger vi dem ett spädare hösilage som de både tycker är gott och är bra för dem då det har mycket protein.

Fölen har börjat bli stora och börjar att flytta in till sin egna hage. På det sättet kan vi ge dem lite mer pellets utan att de vuxna äter upp det. Föl växer och behöver massa energi över vintern medan de vuxna som ofta äter snabbast är de som börjar lägga på sig lite. Genom att flytta på dem så hinner stona som diat att växa till sig innan de får nästa års föl och vi kan börja ge dem kraftfoder som är mer optimerat mot dräktiga ston istället för diande ston.

Vi räknar med att kunna öppna igen för besök i maj när allt har torkat upp och det inte är så halt och lerigt att gå mellan hagarna. Vi kan öppna upp Alpackaboden om någon är intresserad av att köpa ull eller garn och det är bara att skicka ett email så hittar vi en tid som passar.

Gott Nytt 2022!